Piloten som testar Mustangens gränser

2017-06-20

Bilmånsson Ford Mustang

Björn Lundström är piloten som älskar fart – och är social som få. Då är naturligtvis den naturliga kombon ett Instagramkonto där han varvar bilder från cockpit med olika projekt kring sin favoritbil, Ford Mustang.

Drygt 70 000 personer – några gissningsvis lite avundsjuka – följer kontot ”bjornpilot”.
Björn Lundström i Båstad började segelflyga som 15-åring, blev senare pilot i flygvapnet och är sedan 1985 pilot på ett stort flygbolag med långflygningar i Airbus 330/340.

– Antal flygtimmar? Du, jag slutade faktiskt räkna vid 20 000 timmar, skrattar Björn som i dag är 60 år.

Att han skulle bli smått kändis i sociala medier var mest en slump. När Eyjafjallajökulls vulkanutbrott lamslog flygtrafiken 2010, blev Björn ofrivilligt fast i Tokyo. Han gjorde några inlägg på flygbolagets Facebooksida och resten är, som man säger, historia.

Ny förälskelse
Numera är hans Instagramkonto helt privat och bilderna från cockpit – bland annat närbilder på mötande flygplan – har fått mycket uppmärksamhet. Och på sista tiden har följarna även fått ta del av hans senaste hobby och förälskelse: Ford Mustang.

– Det började för två år sedan. Jag och hustrun Jessica var i San Francisco och hyrde en Ford Mustang. Det var en fantastisk upplevelse, trots att jag då hade en tvåsitsig sportbil hemma i garaget.

Det som frälste Björn var en sportig och fräck bil som kombinerades med egenskaper som annars kopplas till ”Svensson-bilar”: att det också är en praktisk och skön touringbil med utrymmen för storhandling.

– Och kanske viktigast, att den är överkomlig i pris, säger Björn.

Olika tester
Han bytte in sportkärran och köpte en ny Ford Mustang EcoBoost Cab. Sedan kom han överens med BilMånsson i Halmstad och är nu mitt uppe i ett spännande projekt som bara börjat: att testa Ford Mustang på olika sätt och dokumentera resultatet på bland annat Instagram.

– I USA är Ford Mustang mer av en vardagsbil. Jag vill överföra lite av det tänket till Sverige, utan att ta bort magin och det häftiga.

Första testet som dokumenterades hette: fungerar Ford Mustang som vinterbil? Svaret var ”utan tvekan”.

Nästa test, med en Ford Mustang GT Fastback, var om bilen funkar på Nürburgrings 20,8 kilometer långa och krävande nordslinga. Det testades i maj och svaret var: ”absolut!”

– Jag toppade över 250 km/timmen och gjorde varvet på mindre än tio minuter, utan att utmana gränserna, säger Björn nöjt.

Nästa test? Det har redan påbörjats. Björn ställer sig frågan hur man bäst bygger om en Mustang prestanda- och väghållningsmässigt?

I sommar och höst presenterar testpiloten Björn svaret på Instagram.


Ford Mustang Bilmånsson

Aktuella nyheter

Aktuella erbjudanden

Visa alla de senaste erbjudanden från FordStore BilMånsson

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från FordStore BilMånsson


Omdömen